RETTING: WHO, ikke WTO i nyhetsbrev

I nyhetsbrevet vi sendte ut fredag 20.04, skrev vi at WTO sier at 300.000 mennesker dør hvert å av «uriktig bruk» av sterkt giftige sprøytemidler. Denne setningen inneholder feil og unøyaktige fakta.

For det første skrev vi WTO istedenfor WHO. Det er WHO (Verdens Helseorganisasjon) som oppgir tall for dødsfall og skader på grunn av giftige sprøytemidler.

Denne feilen ledet oss til å se nærmere på antallet som ofte blir referert og som også var oppgitt på dr.dk (Danmarks Radio). Ifølge WHO består tallet på 250-300.000 fatale hendelser i forbindelse med sprøytemidler hovedsakelig av selvpåført forgiftning. Det er dog minst 10.000 fatale ulykker ved sprøytemiddelbruk årlig, oppgir WHO. 99% av ulykkene skjer i utviklingsland, ofte på grunn av manglende beskyttelse eller fordi arbeiderne ikke kan lese bruksanvisningen. (Enkelte forskere mener at det virkelige tallet på ulykker er betydelig høyere).

Barns oppførsel, lek og uvitenhet om risiko, gjør at de har større risiko for å bli forgiftet. Feilernæring og dehydrering øker deres sensitivitet ovenfor sprøytemidler. Gjentakende påvirkning og selv små doser av sprøytemidler har blitt knyttet til kreft, fosterskader og skader på hormon- og nervesystem, skriver WHO. Se Children are facing high risks from pesticide poisoning og Healthy Environments for Children Alliance hos WHO.

****

Når du velger klær av økologisk produsert bomull bidrar du til at arbeiderne og deres familier kan ha rene og trygge omgivelser. Velkommen til å handle sunne, miljøvennlige og rettferdig produserte bomullsvarer fra Cotton Child.

Les mer om økologisk bomull.
(Oppdatert 23.04.2007. Opprinnelig skrevet 23.04.2007)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.