MEDIA: Når tilbud i Skandinavia dreper folk i India

Dokumentarfilmen "Når tilbud dreper" skapte stor debatt i Danmark da den ble vist på TV i fjor. Programmet "Till vilket pris som helst", som ble vist på svensk TV (og utdrag på norske Forbrukerinspektørene), bygger på innhold fra den danske dokumentaren. Det blir avslørt hvordan arbeiderne i India setter liv og helse på spill for å produsere billige varer.

Den danske versjonen avdekker i tillegg hvordan et dansk kjemikonsern (eid bl.a. av Aarhus Universitet) selger ytterst farlige sprøytemidler som for lengst har blitt forbudt i Danmark og Europa. Disse sprøytemidlene brukes av indiske bønder på deres bomullsplanter – uten noen form for beskyttelse.

(Web-sider om denne saken er slettet hos de aktuelle mediehusene.)

* Saken ble igjen satt på dagsorden ved at en aksjonærer krever at produksjonen stoppes.

****

Tidligere relatert nyhetssaker på cottonchild.no:

* Forgiftet på jobb, om barn på indiske bomullsmarker.

* Dødsbølge på indiske bomullsmarker.

****

Kjemiske sprøytemidler og genmodifiserte frø gjør at bøndene blir fanget i en ond sirkel der mer og mer gift blir nødvendig. Det er derimot fullt mulig å dyrke bomull uten bruk av livsfarlig input. Økologisk bomull har faktisk bedre kvalitet og er mer lønnsomt for bøndene enn bomull som giftsprøytes og hovedsakelig får kunstgjødsel som næring.

Årsaken til at økologisk har kommet i skyggen, kan være tvilsomme markesføringskampanjer fra vestlige kjemikonsern og finansinstitusjoner. Forbrukernes jakt på det aller billigste, kan også ha virket inn.

* Les undersøkelse som viser at økologisk bomull er mer lønnsomt enn genmodifisert bomull for bøndene på fibre2fashion.com.

* Se også at Maharashtra-bønder finner håp i økologisk landbruk hos financialexpress.com.

* Les mer om økologisk bomull.

Velkommen til å handle sunne og rene produkter av økologisk bomull her på cottonchild.no.
(Oppdatert 20.04.2007. Opprinnelig skrevet 20.04.2007)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.