FORSKNING: Gmo-bomull kan forårsake allergi

En ny rapport påviser at genmodifisert bomull kan forårsake alvorlig allergi. Mange bomullsarbeidere i India har hvert år blitt behandlet for allergiske reaksjoner etter at de begynte å plukke Bt-bomull i 2004. Noen av disse har plukket bomull i 20 år uten noen form for allergi tidligere, skriver den uavhengige forskningsorganisasjonen Institute of Science in Society.

Bt-bomull er den mest utbredte genmodifiserte bomullsvarianten i verden. Cellene i Bt-bomull har fått tilført arvestoff fra Bacillus thuringiensis-bakterien (Bt) som produserer en familie av insektsdrepende Cry-proteiner. Bt er i utgangspunktet en vanlig jordbakterie og blir også brukt som sprøytemiddel for insektsbekjempelse.

En undersøkelse publisert i 1999, som var finansiert av det amerikanske miljøverndepartementet (EPA), fant derimot at avdrift fra Bt-sprøyting kan føre til allergisk sensibilisering på hud og indusere IgE og/eller IgG-antibodier.

Begrensede undersøkelser gjort av et forskningsteam på Cuba, har vist at Cry1Ac er et kraftig immunogen hos mus når det blir gitt i fôr.

Det har også blitt påvist at Cry-proteinet i Bt-avlinger har samme aminosyresekvens som kjente allergener, og at det dermed er et mulig allergen.

Nå kommer i tillegg de første rapportene om at bomullsarbeidere som tar i genmodifisert bomull blir allergisk sensibilisert. Bomullsarbeidere, som har jobbet i 20 år med å plukke bomull på den indiske landsbygda og som aldri har hatt noen symptomer tidligere, utviklet alvorlige allergier da de plukket Bt-bomull for første gang i 2004.

En lege i Tal Thikri-området i India sier han har behandlet rundt 100-150 bomullsarbeidere for allergi fra to landsbyer hvert år siden 2004. Arbeiderne klager over kløe, utslett, hovne ansikter og irritasjon i øvre del av luftveier og øyne. Mens tidligere rapporter om allergi fra Bt-mais har vært knyttet til pollen, er det sannsynlig at det er hudkontakt med fibrene som utløser allergi for Bt-bomull. Så langt har ikke de indiske myndighetene satt igang undersøkelser.

Bt-bomull ble introdusert i USA i 1996, og utgjør nå hovedandelen av amerikansk bomull.(80 %). 29% av den totale bomullsproduksjonen i verden antas allerede å være Bt-bomull.

Allikevel er nesten ingen forskning utført på hvor giftig eller allergifremkallende Cry-proteinet i Bt-planter er, skriver Institute of Science in Society og legger til: Dette er bekymringsfullt fordi 75% av astmatilfellene blir utløst av allergener.

Les hele rapporten More Illnesses Linked to Bt Crops hos Institute of Science in Society.

****

Les relatert nyhetssak, BAKGRUNN: Fare med genmodifisering, fra 2002 hos Cotton Child.

****

Det er ingen restriksjoner på import av klær av genmodifisert bomull til Norge og EU. (Genmodifiserte planter og frø er derimot restriksjoner på). Økologisk bomull er den eneste bomullen som er garantert og sertifisert gmo-fri. Miljømerker som Svanen, gir ekstra garanti for dette – i tillegg til økologiske sertifikat. Merk at bomull i klær og tekstiler med miljømerket EU-blomsten derimot ikke behøver å være økologisk selv om noen butikker/kjeder sier det motsatte. Bomullen i disse klærne kan derfor være genmodifiserte. (Se kravene for miljømerkene Svanen og EU-blomsten hos stiftelsen Miljømerking).

Her hos Cotton Child finner du klær av ren, økologisk bomull for baby, barn og voksne.

Les mer om økologisk dyrking.
(Oppdatert 23.11.2006. Opprinnelig skrevet 22.11.2006)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.