MEDIA: Ren Bomull?

Tolv kilo bomull til hver av oss. Myk mot huden, lett å vaske, rene naturfiber. Visste du at bomull er et av verdens største miljøproblemer, skriver Forbrukerrapporten.

Bomull er ikke lett å dyrke. For å få fram halvannet kilo bomull som trengs for å lage en t-skjorte og en dongeribukse, går det med et halvt kilo giftige kjemikalier. Hvert år brukes en firedel av verdensforbruket av insektmidler og en tidel av alle plantevernmidlene på verdens bomullsmarker. I Pakistan går halvparten av midlene til spille på grunn av dårlig sprøyteutstyr, og de må altså sprøyte dobbelt så mye. Også USA sliter med små og større økokatastrofer. Fugl, fisk og dyr dør i stort antall hvert år, og stadig oftere kommer det rapporter om sykdom og skader blant dem som arbeider på bomullsmarkene. I Texas og Nicaragua har forsøk på å sprøyte vekk bestemte, plagsomme skadeinsekter, ført til at nytteinsektene også er forsvunnet, med den følge at det må sprøytes også for å klare den jobben nytteinsektene skulle utført. Flere insekter og skadegjørere har utviklet resistens (motstandsdyktighet) mot sprøytemidler. Bomull er samtidig råvare for halvparten av alle tekstilfibrer verden bruker; 19 millioner tonn i året. Økologisk bomull finnes, og utgjorde i 1997 i underkant av åtte tonn. (Utdrag av artikkelen "Ren bomull?" i Forbruker-rapporten 02/2002).

Skrevet 12.04.2002, oppdatert 12.04.2002.

Cotton Child har i 20 år levert trygge, komfortable klær og hjemmetekstiler av sertifisert økologisk bomull ved hjelp av innovative metoder og informasjon for mennesker som legger vekt på helse-, miljø-, klimaspørsmål i det daglige livet og som vil unngå urettferdig handelspraksis i alle produksjonsledd. Se forsiden. Les mer om Cotton Child.

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.