MEDIA: Gift i barnejakker

Naturvernforbundet advarer mot jakker impregnert med fluorkarboner, skriver Dagbladet 18.01.06. For første gang har allværsjakker blitt systematisk undersøkt for innholdet i impregneringen. Resultatet er nedslående.

I alle tekstilene i undersøkelsen ble det funnet fluorerte kjemikalier (PFOS, FTOH, PFCA). Disse kjemikaliene tas opp og lagres i levende organismer og skader forplantning og hormonfunksjoner hos dyr og mennesker. - Det er svært bekymringsverdig at disse stoffene brukes, sier Per-Erik Schultze i Naturvernforbundet. Naturvernforbundet mener politikerne må handle raskt og forby bruk av stoffene. - Det er fullt mulig for produsentene å finne erstatninger for disse stoffene, sier Schultze til Dagbladet.no. Naturvernforbundet utfordrer politikerne å handle hurtig. Den nye kunnskapen viser at disse farlige fluorkjemikaliene må forbys. Det første stedet de må fjernes fra, er forbrukerprodukter, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken og Naturskyddsföreningens leder Mikael Karlsson i en felles pressemelding. Natuvernforbundet legger til at produsentene heller ikke bør fritas for ansvaret. (Miljøvernministeren varslet allerede om kvelden 18.01 forbud mot fluormiljøgifter i tekstiler). Teksten ovenfor bygger på artikkelen Fant gift i barnejakker på dagbladet.no 18.01.06, Miljøgifter i allværsklær og - En seier i kampen mot miljøgifter!, de to siste linkene på naturvern.no. Les også artikkelen Gift funnet i gravide på aftenposten.no. Denne artikkelen har ingress: "En ny type miljøgifter som kan være kreftfremkallende, er påvist i blodet til gravide kvinner fra Russland og Norge. Stoffene finnes også i ferskvannsfisk, torskelever og avrenning fra søppelfyllinger." (I løpet av de siste tre årene har Norsk institutt for luftforskning (NILU) avdekket flere nye og farlige PFAS-stoffer. I øyeblikket arbeider man med å analysere 28 varianter av miljø-giften. Stoffene er allerede svært utbredt i norsk natur, i sjøen, i ferskvann og i fisk, selv om verdiene fremdeles er lave).

****

Denne saken viser at mange produsenter ikke legger avgjørende vekt på miljøfaktorer og forbrukernes helse. Forbrukerne bør begynne å stille strengere krav ovenfor butikker og kjeder, og velge dem som prioriterer miljø og helse. Kun framtiden vil vise om Norge klarer å håndheve et ensidig forbud mot fluorerte hydrokarboner i importerte klær, i brannslukningsskum, i teflonpanner og møbler, uten at dette blir spesifisert av EU. Varene fra Cotton Child er ikke tilsatt fluorkarboner.


(Oppdatert 09.02.2006. Opprinnelig skrevet 19.01.2006)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.