MEDIA: Tvangsarbeid også i tekstilbransjen

Globaliseringen og behov for billig arbeidskraft har ført over 12 millioner mennesker ut i slaverilignende arbeidsforhold. Nærmere halvparten av tvangsarbeiderne er barn, skriver Dagens Næringsliv 11.05.2005 og refererer til FNs arbeidsorganisasjon ILO.

De mest omfattende og alvorligste bruddene på FNs regler for arbeidslivet skjer i Asia, avdekker en ny rapport. Det er hovedsakelig private firmaer som bryter reglene.

Utdrag av artikkelen "Mest tvangsarbeid i Asia" hos Dagens Næringsliv. Les hele artikkelen på www.dn.no

I rapporten skiller ILO mellom dårlige arbeidsforhold og tvangsarbeid, men peker på at skillelinjen er flytende. Unge tekstilarbeidere kan lett komme i en tvangsrelasjon til jobbagentene som opptrer som rekrutterere, reisebyrå, husverter, arbeidsgivere og formidlere av helsetjenester.

Les hele rapporten hos www.ilo.org. Søk f.eks etter "textile" i pdf-dokumentet.

****

- Dine valg av varer og tjenester setter spor. Velg butikker og bedrifter som tar etisk handel på alvor. Det koster ikke mye ekstra.Skrevet 11.05.2005, oppdatert 24.05.2005.

Cotton Child har i 20 år levert trygge, komfortable klær og hjemmetekstiler av sertifisert økologisk bomull ved hjelp av innovative metoder og informasjon for mennesker som legger vekt på helse-, miljø-, klimaspørsmål i det daglige livet og som vil unngå urettferdig handelspraksis i alle produksjonsledd. Se forsiden. Les mer om Cotton Child.

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.