FRA KATALOGEN: Adskilte verdener

Umiddelbart begynte øynene å svi. Barnas bare bein fikk utslett. Neste morgen våknet landsbyen Colonia Loma Senes til en trist scene, skrev New Scientist i april 2004.

”Nesten all vår avling var alvorlig skadet. Jeg kunne ikke tro det jeg så,” sa Eugenia i Colonia Loma Senes, nord i Argentina. I løpet av de neste dagene døde kyllinger og griser, og griser og geiter fødte deformerte og dødfødte små. Måneder seinere ble banantrærne deformerte og forkrøplet og bærer fremdeles ikke spiselig frukt. Dette skjedde da naboeiendommene startet å bruke Roundup Ready GMO-soya, endret for å tåle ugrasmiddelet glyphosate, ifølge New Scientist. (Glyphosate brukes også på Roundup Ready GMO-bomull). Dette er utdrag fra innledningen til artikkelen "Argentina faces serious problems" i New Scientist april 2004. Teksten ovenfor er også gjengitt i den siste katalogen fra Cotton Child. Les reprint av hele historien på gmwatch.org newscientist.com Les om glyfosat hos Naturvernforbundet og hus, hjem & hage Pressemelding fra GMO-gigant: Salget første kvartal 2005 økte 27% til 1,9 milliarder dollar. Positivt kvartalsresultat ble 373 millioner dollar. Kommentar fra selskapets CEO: En av årsakene til det gode resultatet er høyere omsetning av Roundup og andre glyphosate-baserte ugrasmidler i alle viktige verdensregioner. (prnewswire.com).

****

I 2004 var 70% av amerikansk og 30% av kinesisk bomull genmodifisert. (planetark.com, reuters.com). GMO-bomull har fått tilført gener fra bakterier for å danne egne giftstoffer i fibrene eller gener for å kunne tåle sprøytemidler som normalt ville knekke dem. Klær av GMO-bomull blir handlet uten restriksjoner. Kun økologisk produsert bomull er garantert GMO-fri. «Vi konfronteres med den kraftigste teknologien som verden noensinne har sett, og den blir raskt tatt i bruk med så godt som ingen tanke på konsekvensene.» Toksiolog, U.S. Environmental Protection Agency. (gmwatch.org).


(Oppdatert 20.10.2005. Opprinnelig skrevet 15.04.2005)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.