HELSE: Astma av plast

Det er sterkere sammenheng mellom plastgulv og astma hos barn enn med mors røyking under svangerskapet. Dette er den overraskende konklusjonen av en stor dansk undersøkelse, skriver bladet Astma Allergi.

Forskere er kjent med at mykgjørere i plast kan være uheldige, men er overrasket over at sammenhengen med astma og allergi er så sterk.

Grunnlaget i undersøkelsen er vinylgulv som inneholder PVC. De skadelige stoffene i PVC er mykgjørerne, ftalatene. Disse kjemiske midlene frigis langsomt og binder seg til støvpartikler som via lungene kommer i kontakt med den menneskelige organisme.

Ftalater finnes også i mange andre plastprodukter.

- Det er en interessant hypotese å se på plastalderen som en mulig årsak til den hyppige forekomsten av astma og allergi de seneste årene, sier professor Jan Sundell, en av forskerne bak den store undersøkelsen.

- Man bør i alle fall prøve å unngå slike produkter i barnets første leveår, legger forskeren til.

I følge Sundell deler ikke plastindustrien de synspunktene som forskningsgruppa har kommet fram til.

Utdrag av artikkelen "Astma av plastgulv" i Astma Allergi 5/04.

****

I forbindelse med tekstiler er det PVC-trykk på t-skjorter som kan inneholde opp mot 50% ftalater. Nesten alle tradisjonelle silketrykkerier bruker PVC-baserte fargestoff (plastisol-trykk). Hvorfor? Fordi det er enklere å arbeide med enn andre fargestoff.

Cotton Child kan derimot levere plagg med vannbasert tekstiltrykk eller andre fargetyper som ikke bygger på plastisol (PVC med ftalater). Vi er klare til å tar imot store ordre fra skoler og organisasjoner. Kontakt oss for nærmere informasjon.
(Oppdatert 07.05.2006. Opprinnelig skrevet 11.03.2005)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.