MEDIA: PVC-klær er spesialavfall

PVC er et problematisk stoff som skaper hodebry når det blir modent for avfallskurven, skriver Forbruker-rapporten. Nå er PVC på rask fremmarsj som materiale i klær.

PVC er en type plast, framstilt av klorforbindelser og olje. Når det blir bløtgjort med såkalte ftalater, blir det meget anvendelig. Det blir blant annet brukt i gummistøvler, regntøy og nå også kroppsnære klær. Det er ikke kommet noen entydig konklusjon på om stoffet er farlig mens vi bruker det, men når det er modent for søppelhaugen er det spesialavfall og må brennes med kostbar renseteknologi eller deponeres forsvarlig.

De omdiskuterte ftalatene mistenkes for å være kreftfremkallende, skape allergier og kanskje også forstyrre hormonbalansen. I fjor ble det innført forbud mot ftalater i leker og artikler som puttes i munnen, til barn under tre år.

En gjennomsnittlig menneskekropp er lagerplass for mer enn 300 kunstige kjemiske stoffer. De fleste av disse stoffene er ikke testet med tanke på hvilken virkning de har på oss, og i alle fall vet vi fint lite om hvordan kombinasjonen av dem virker. Til og med EU-kommisjonen advarer nå om økt risiko for bryst- og testikkelkreft som følge av denne kompliserte kjemien rundt oss.

Utdrag av artikkel i Forbruker-rapporten 05/2001.
(Oppdatert 12.04.2002. Opprinnelig skrevet 08.06.2001)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.